Text

sesape berminat nak JUAL TOPUP, boleh contact saya ye~ (^_^)

Thursday, January 20, 2011

Genetic Student in the house! :)




sorry sayang sayang ku sekalian..
sibuk sangat2 sekarang ni..korang rindu i tak?
hikhik




2,3 hari lepas i sibuk main main dengan anak anak kromosom i.
diorang nakal sangat. menci tawwww~



tengok ni :


kromosom dalam badan korang semua :D


i ada 12 individu punye kromosom kena susun. wuaaaaaa!! T_T



actually ni tugasan kitorang as a genetic student laa
nak jadi geneticist, kena la pandai susun mende alah ni.
kalau tak nanti camne nak detect penyakit patient kann
*tapi i dah 3 tahun belajar pun still terkulat kulat nak susun mende ni. sob sob




meh tengok ape yang kitorang kena buat!



first, tengok mende ni dulu.


ini kromosom ye, bukan ulat! grrr

ni keseluruhan kromosom dalam sel badan patient.


kira jumlah keseluruhan kromosom untuk detect ape penyakit yang possible die bawak.
contohnye kalau kromosom die ade 47, die mungkin Down Syndrome, perempuan XXX mandul, Turner Syndrome, dll.
so this is the first hint.




then, kite kena jadi match maker pulak!
cari pasangan setiap kromosom tu supaya diorang hidup bahagia dunia akhirat. hikhik :P




make sure match betul2. kalau tak nanti diorang gaduh pulak.





bukan senang ye nak jodohkan diorang neh.
kena perhatikan betul2 saiz, banding (jalur), arm length (panjang), dll.

kalau 1 tersalah jodoh, maka semuaaaaaa akan salah!





make sure bila dah potong2 ni, takde yang melarikan diri lah ye!
kot2 la tak rela dijodohkan kannn
pastu tetiba lari g kawen kat siam.
sape yang susah?
akuuuuu jugak. hahaha :D


waktu potong2 ni, wajib lah tutup kipas.
kalau tak confirm semua akan terbang diawang-awangan.
biarla berpeluh sampai basah ketiak pun, janji kromosom tak terbang terbang. haha

*ramai kawan2 i menghadapi masalah kromosom melarikan diri. haha





ok, bila semua dah ada jodoh masing2, tempek diorang atas Borang Kariotip Manusia ni.
supaya diorang tak lari2 lagi & hubungan diorang akan kekal dengan pasangan hingga ke akhir hayat.




kedudukan 1 hingga 22 pun kena betul okkkk.
bermula dari yang tinggi2 & gemok2 hingga ke pendek2 & montok2.

yang takde jodoh, andartu & antertu letak di kedudukan kromosom seks.
biasa la, yang tak kawen ni kan ehem2 sketttt. hahaha



then bila dah siap, detect la penyakit nyeee!




ini contoh Sindrom Klinefelter. perempuan tapi ada 2 kromosom X.


dah siappppp!! :D



perghhhhhh
sangat pening kepala buat mende ni okk.
i kena buat untuk 12 individu.
memang julingggggg bijik mata.






untuk jadi budak genetik, haruslah ada tahap kesabaran yang tinggi.
if malas, tak siap la keje.
masa nak siapkan mende ni i tido 3, 4 jam je sehari..menci tawwww!


this week dapat tugasan baru pulak.
Pedigree analysis
untuk 12 individu lagik.
wuaaaaaaa..i hate thissss!!


16 comments:

nyonya penang said... Reply To This Comment

wow....teruja nih...=)

~S.H.A.I~ said... Reply To This Comment

cmne nk detect kromosom laki gay???...huhu

iwan_dextrous said... Reply To This Comment

teringat ak assignment mase skolah dulu..hahahaha

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said... Reply To This Comment

nyonya : teruja? meh jadi genetic student :)

shai : hahaha. XYY kot. terlebih kelelakian. tapi XYY mandul. haha

iwan : sekolah ade wt mende ni ke??

intan cumi said... Reply To This Comment

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...........
xlarat da nk wat pedigree lak..
huhu..pk nk blk je skang!!

intan cumi said... Reply To This Comment

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...........
xlarat da nk wat pedigree lak..
huhu..pk nk blk je skang!!

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said... Reply To This Comment

aku tak suke la pedigree tu!!
takde idea!!!
malasnyeeeeeee :'(

niesz said... Reply To This Comment

mcm menarik je nie..hehe..kromosom laki + pompuan..ehe..

hakeem kira said... Reply To This Comment

haha selamat menyusun~ ^^

niDa said... Reply To This Comment

wow... saya belajar bnda baru.. time kasih.. hehehe...~

MisS NadRAH said... Reply To This Comment

penah wat mase sem 1 dulu...(^__^)

intan cumi said... Reply To This Comment

taw xpe zil!! aku xde idea nk wat pedigree tuh..uhu
dr endom duk bebel2 lam lab pon ak cam blur2 je..
mengelak dr kne soal..hahaha

Gadish Lollipop said... Reply To This Comment

hak3 . tnshen blaja bab nieh kat skolah . Bab 7 form 4 . kalau tak silap la . hek3 . XY + XX la ape ke jadah nye . .

cik fa said... Reply To This Comment

cik fa pun pnh buat nh msa degree dlu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... Reply To This Comment

samalah kita..ila nak dapatkan balik saiz anak dara..berangan!!!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... Reply To This Comment

pinknye blog adik.cute adik ne

Related Posts with Thumbnails