Text

sesape berminat nak JUAL TOPUP, boleh contact saya ye~ (^_^)

Monday, November 9, 2009

Tikus Bawa Bencana???


waktu aku blogwalking,
aku terjumpa entri ni kat blog rakan sepersilatan aku,NISA


serius aku rase semua orang patut tau tentang ni.
so
aku salin dan tempek cerita tu kat blog aku.


baca ye kawan2!

penting tau..!!


 

Baru-baru ini saya berjumpa dengan seorang kawan saya di Bangi untuk berbual kerana dah lama tak berjumpa. Dia bagitahu yang dia baru jer balik dari menguruskan jenazah di negeri di selatan tanahair kerana salah seorang bapa kawannya telah meninggal dunia kerana disyaki keradangan otak.
Menurut beliau sukar dia nak percaya kejadian yang berlaku kepada arwah kawan bapanya. Kerana arwah nie sihat sepanjang hari sebelum meninggal. Tiba-tiba jer kena macam strok masa kat umah dia. Terus jatuh pengsan tak sedarkan diri sehinggalah ke akhir hayat beliau.

Keluarga arwah pun bawa ler bapanyer tu ker klinik. Doktor yang periksa arwah nie bagi tahu dia kena strok. Dia terus refer kes ni ke hospital besar. Sampai jer ke hospital terus kes nie dirujuk ke bahagian ER. Doktor yang pekse arwah nie cakap takdelah pulak tanda-tanda kena strok.Bila buat pemeriksaan CT pada bahagian kepala arwah doktor kat situ semua terkejut sebab ada sesuatu kat dalam sistem otak arwah. Bila diaorang check pun check diaorang dapati ada sejenis cairan di dalam otak arwah. Doktor amik sample apa yang patut pada arwah. Tapi saya tak pasti samada dia amik kat kepala jer atau kat bahagian lain. Bila dibuat ujikaji di makmal doktor kat makmal tu heran macam mana cairan sample yang dia amik tu mengandungi peratusan tertinggi kandungan asid yang sering terdapat pada AIR KENCING TIKUS.

Semua orang heran macam mana kencing tikus nie boleh ada pada sistem otak arwah. Doktor bertanya dengan family arwah ada ke arwah ambil apa-apa makanan di luar rumah baru-baru nie. Mengikut family arwah, arwah nie bukan lah jenis yang suka makan kat luar. Dia nie suka makan apa yang masak oleh isterinya jer. Tikus pun tak penah nak ada dalam umah diaorang.
Bila diselidik semula barulah family arwah nie teringat yang arwah baru-baru nie ada beli beberapa air minuman dalam tin.kalau tak silap saya air tin bergas. Doktor minta pagawainya ke umah arwah bawa sample dalam air tin tu untuk diuji. Setelah diuji, kandungan air dalam tin tu tak menunjukkan apa-apa tanda ada kesan air kencing. AKAN TETAPI pegawai makmal menguji sampel pada permukaan air tin tu. Doktor pun dapatlah jawapan macam mana arwah nie kena jangkitan pada otaknya.

Rupa-rupanya air dalam tin tak tercemar, yang tercemarnya adalah permukaan air tin tue jer. Mengikut doktor tu mungkin tikus telah merayap pada air tin tu sebelum tikus tu kencing pada air tin yang arwah beli. Kalau dilihat secara fizikal manalah mata kasar kita nie boleh nampak kesan air kencing tikus nie kalau air kencing tu dah kering.
Jadi kepada semua rakyat malaysia, berhati-hatilah bila saudara dan saudari membeli mana-mana barangan jenis tin atau berbentuk makanan yang dipack dari mana-mana kedai atau supermarket kerana dikhuatiri perkara nie berulang. Pastikan bekas tin atau makanan dipack yang dibeli dicuci sebelum digunakan atau diminum atau dimakan.
Kita semua pun tahu bahawa tikus nie keje dia merayap..kita tak boleh nak salahkan dia dah fitrah dia macam tu... ..dan kita pun tahu yang tikus nie membawa pelbagai penyakit.
Jadi kita kenalah berhati-hatilah ketika membeli barangan untuk keperluan nutrien dan diet kita seharian.
Akhir sekali kita sedekahkanlah Al-Fatihah kepada arwah semoga roh arwah dicucuri Rahmat dan ditempatkan bersama-sama mereka yang beriman.

 

tikus gergasi!



ni satu lagi berita pasal tikus.........



Tidur Telanjang 1

Tidur Telanjang 2
**klik untuk besarkan**


huh!
ape nak jadi tikus2 zaman sekarang ni eh??
macam2 perangai..
huhuhuhu...
 

9 comments:

Kucai said... Reply To This Comment

haha.. cter yg 2nd ni mmg xleh blah haha.. eeeee.... bygkan la wei.. kalo yg msuk 2 tikus yg laki 2 pegang yg hg letak kat ats 2...

tobat x keluaq dah..!!! hahaa... ^_^

wehh.. besaq gila tikus 2... tikus ka kanggaroo...>>??? hahahaha ^_^

Suhaimi Muaz Yaid (Jutawan Muda) said... Reply To This Comment

kes ni pernah dijadikan cerita dalam rancangan bersiri House, season 3 ke 4 ntah..

aku sangat2 teruja n terkejut bile kes ni berlaku kat Malaysia..

MasyaAllah

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

kucai:
tau xpa..meremang bulu roma aku baca berita tu..x leh byg weiii mnde tu jd!!!nauzubillah!!!!!!seram aku!!!!

tu la pasai..besaq gila ah..kalau aku jmpa,mesti pgsan!takat tikus kcik pn ak da lari tungging tbalik dlm umah..apa lg tikus bsar tu..eeeeeee....geli!!!!!!!!

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

muaz:
kes yg kat tin minuman tu ke?
weh,mmber aku cte..
dak UKM pun pnah kna doo..
kat FST..
dia beli air dr mesin vending tu..
then kne cmtu ar..
perghhhhhh
gile........
takut aku!

Suhaimi Muaz Yaid (Jutawan Muda) said... Reply To This Comment

dalam vending machine pun tikus kencing?
aku rase vending machine tu da jadi umah tikus kowt,
aku cadang pada semua orang,kalau da beli air tin ke,air kotak ke,air botol ke..basuh dulu sebelum minum..

biar la susa sket janji selamat

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

a'a weiii...
tkejut gak aku mmber aku cte mnde tu jd kat FST..
bdk Amin yg kne..
huhuhuh..
gile ar~~
takut!takut!

Kucai said... Reply To This Comment

haha.. o0o0o0.. hg takot tkus rupanya... hihihihi..

(idea nakal sudah mari hehehe)

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

weiii!!!!
jahat!!!!!!
tp setakut2 aku dgn tikus,ada lg yg aku lbih takut..
tp xmau gtau..
nnt hg pekena aku..
jht!!!

fadzlin hasani said... Reply To This Comment

hati2 dgn kenyataan news paper tu.hahah

Related Posts with Thumbnails