Text

sesape berminat nak JUAL TOPUP, boleh contact saya ye~ (^_^)

Saturday, November 6, 2010

melayu hilang hak di negeri sendiri!


salam.


dah lama sebenarnya tahan perasaan nak tulis pasal ni.
tapi hari ni rasanya nak tulis jugak. tak kisah la ape nak jadi. huh
and for the record, this is the first time aku nak tulis pasal POLITIK.
even aku belum cukup umur, aku tetap nak tulis!



ni cite pasal kampung aku, Kampung Genting.
sesape yang tau ape yang sedang berlaku dalam negara ni. die mesti tau pasal ni.


Tanah Kampung Genting, Balik Pulau, Penang akan DIRAMPAS oleh pemimpin terSAYANG Lim Guan Eng.




dah beberapa minggu dah benda ni jadi.
DAP tetiba come out dengan projek untuk bina universiti.
fine. hasrat murni. tapiiiiiiiiii perlu ke nak rampas tanah di kampung yang hanya orang melayu??
Penang sekarang majoriti cina, tapi kenapa tanah melayu jugak jadi sasaran?????



fine. dah la ambik tanah orang melayu.
then kalau nak bina IPTA takpe la jugak kan. still boleh accept.
ini tidak. nak bina Nanyang University!!!!!
universiti cina je! boleh bayang tak betapa BAIK nye pemimpin Penang?heh.





aku ingat lepas beratus2 orang penduduk buat mogok, bantahan semua, cadangan ni akan dipertimbangkan.
tapi ternyata HAMPEH!


dah la nak ambik tanah orang sesuka hati. lepas tu nak bayar harga yang tak masuk akal!
diorang cuma nak bayar tanah RM8 untuk 1 kaki persegi, padahal harga pasaran RM16-RM40!!

ape ni???????
dah tu, kalau boleh nak ambik 40 hektar kalau tak silap. sepanjang2 kampung!






aku tau la hasrat DAP nak majukan Penang. nak jadikan Penang macam Singapura.
tapi, maju pun ada batasan nye.
tak perlu la nak ambik hak orang lain.


tapi, ade satu benda yang penduduk Penang tak sedar.
dalam diam, orang2 cina cuba singkir melayu perlahan2 dari Penang.
dengan cara yang orang tak perasan macam ni la.
dari dulu lagi kalau korang semua perasan.
dia buat dalam diam, so orang tak perasan sangat.

dulu Penang ramai je melayu. tapi sekarang dah majoriti cina.
salah satu cara, rumah2 yang dibina semua kos tinggi.
diorang tau orang melayu tak mampu, so orang melayu pun keluar dari penang, cari rumah kat lain.

lepas tu sejak dapat jadi pemimpin, mula dengan cara rampas tanah orang melayu pulak.
dah rampas, buat universiti cina pulak. memang terbaik lah kan.
masuk nanti student 4000-5000 semua cina.
confirm2 la penang dah jadi negeri cina time tu kan?heh.



aku bukan nak diskriminasi kaum ke ape. kite kan 1 MALAYSIA.
aku banyak jugak kawan2 cina. diorang bagus.
tapi, tengok la ape yang pemimpin diorang dah buat. melampau sangat la.


sebelum ni pemerintahan BN, ade jugak pembangunan2 yang macam ni.
tapi takde la obvious diskriminasi kaum macam ni.
kenapa perlu universiti cina??
kenapa tak buat IPTA je??


macam sebelum ni waktu BN pegang, ade bina KKTM kat Balik Pulau.
tapi tak kacau tanah sesapa. ambik tanah bukit.
cuma kacau 'makhluk yang tak hidup di alam nyata'. ok lagi la macam tu kan.
masalahnye Guan Eng ni ganggu makhluk di alam nyata!



haishhh
sape tak sedih wei, kampung sendiri bakal dirobohkan.
sape tak sedih tengok kenangan dari zaman nenek moyang musnah macam tu je.
nanti ade jentolak datang robohkan rumah2 semua. sedih tak terkata.


dah la itu je satu2 nye kampung aku yang masih ada. walaupun atuk nenek dah takde, tapi kenangan masih terbayang2 bila aku pulang ke kampung tu.

lepas2 ni bila aku balik ke situ, ape aku akan nampak??
sebuah universiti CINA tersergam indah dengan kapasiti pelajar CINA beribu2 orang.
oh my God~
i cant believe this.
help~~




ni ade sikit video bantahan penduduk kampung genting.
tengok la wajah2 orang kampung aku.
serius aku sedih.






ada satu video ni aku jumpe kat facebook.

link nye :

http://www.facebook.com/video/video.php?v=115199488542568



hmmmm..lastly..tolong doakan kesejahteraan kami rakyat melayu teraniaya di Penang~

28 comments:

Kucai said... Reply To This Comment

huhu... tatau dh nk wat mcm mna.. rasanya mcm xleh watpa dh.. leh try keep on wat tunjuk perasaan la kot2 perasaan kita leh smpi ke sana huhu...

diana said... Reply To This Comment

akak pun dah lama perasan benda ni..
dalam diam2 kita teraniaya..
salah siapa??
dulu terlena dengan janji2 PKR..
ini lah padah nye..
apa2 pun kita tak boleh percayakan bangsa cina ni..walau apa pun parti politik mereka.

diana said... Reply To This Comment

akak pun dah lama perasan benda ni..
dalam diam2 kita teraniaya..
salah siapa??
dulu terlena dengan janji2 PKR..
ini lah padah nye..
apa2 pun kita tak boleh percayakan bangsa cina ni..walau apa pun parti politik mereka.

diana said... Reply To This Comment

akak pun dah lama perasan benda ni..
dalam diam2 kita teraniaya..
salah siapa??
dulu terlena dengan janji2 PKR..
ini lah padah nye..
apa2 pun kita tak boleh percayakan bangsa cina ni..walau apa pun parti politik mereka.

Angah said... Reply To This Comment

kesiannya org melayu...selagi tak bersatu macam ni la jadinye..

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

abg :
ntah ler. tp nampak cm kerajaan hati batu.
dah itu tekad dia kan, cmna pnya mogok pun, dia still dgn pendirian dia la.huh!

diana :
tu la pasal. melayu leka sgt dgn janji2 palsu PKR ni. nasi da jadi bubur. T_T

angah :
tu la pasal. pecaya sgt janji kafir tu. hishhhhhhh

LiFe KaMi said... Reply To This Comment

walau macam mana skali pun pihak kerajaan tak bole berdiam diri sehingga bumi kita tergadai..
hak tanah itu hak mereka dari dulu sepatutnya tak bole nak merampas sesuka hati..

ZACK ENTRY said... Reply To This Comment

jangan terpedaya dengan segala janji manis mereka sudah la..mereka tu orang berbisnes, tau selok belok nak cari untung..

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

kami :
tapi kalau dah kerajaan dipegang oleh cina, ape kite boleh buat? T_T

zack :
tu la pasal. orang kampung da banyak tertipu..hadoi~ :(

BEN ASHAARI said... Reply To This Comment

satu kampung kita .. hehehe.. kampung ben pon situ.. Kampung Genting...

g0m0k9enDek said... Reply To This Comment

sedihnyer baca curahan hati.. kerajaan pusat perlu bertindak!

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

abg ben :

haa? surau mane? masjid ade la.

umah cina gila jual sayur tu ke?

abg ben tak sakit hati ke dgn kes ni??

wuaaaaa~~ T_T

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

gomok :

hmm. penat buat rusuhan, tp takde tindakan pun. T_T

mush said... Reply To This Comment

pemerintah kita islam hanya ada pada nama,tabur janji sana sini,pmbangunan konon utk naiktaraf,tpi smua tu utk keuntungan perut kroni2 dia,sdahnye siapa yg susah,siapa yg ditindas sbnrnya..tunggu lah nti,smpi satu tahap msia bukan hak majoriti org melayu dah,apabila perniagaan,kdiaman mewah smuanya dimonopoli kaum lain,time tu kita org melayu hanya kerdil dgn komuniti kecil yang tak hbs2 bertelagah bkn bersatu..

Eh..berkempen plk kt cni,salam perkenalan..jemput singgah..

http://www.mushpunyer.blogspot.com

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

mush :
ye. sy sokong kate2 encik mush.
tp tu la. yg paling sy kesal, banyak sangat orang melayu sendiri sokong golongAn kafir neh.
sbb tu la jd mcm ni.
kalau melayu bersatu bela hak masing2, takde nak jadi benda bukan2 cmni. hmmm

Hazman said... Reply To This Comment

hurmmm.... perkara sebegini kalau dibiarkan begitu sahaja..... confirm orang melayu akan tertindas 100%

Faiz Tapit said... Reply To This Comment

cina mmg naik pale skang.. hampeh
awk ni kos genetik tu kn??

Amni said... Reply To This Comment

sanagt setuju... tanah melayu tinggal ciput je kat penang... tu pon dorang nak buat pembangunan kan kat situ.. huhuhu...

Faiz Tapit said... Reply To This Comment

laahh... kte kn 1 kuliah pemakanan ngn pn zalifah... hahah... sy dak food sc...

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

orang melayu sendiri sokong PKR.
ape boleh buat? terima la padah nye. T_T

f_aRa_aINa989 said... Reply To This Comment

nanyang university?
erghhh...tah pape tah!

♥cutebabygirl♥ said... Reply To This Comment

kannnnnn?
kalau buat IPTA boleh la gigih nak terima.
ni buat uni cina!!!!!
grrrrrrrr

wan muhamad said... Reply To This Comment

gunakan saluran yang ada,seperti aduan ratyat tu biar semua org 1 malaysia tahu ..

♡ Sutera Kasih ♡ said... Reply To This Comment

bila isu ni ekk?sy xpenah dgr..huhu sori..mgkin sbb xtgk berita tu la jd cmni..urm, tp sedih gak dgr isu ni..kesian kmu..xbaeklah dorg buat cmtu..selfish..trus sy ingt kwn sy yg tggl kt sana..nti nk tya dia la huuhu

BLADE EDGE said... Reply To This Comment

Salam...

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

isu ni bukan baru..dr dulu lg mmg diorg nak singkir melayu dr penang n jd mcm singapore..sikit demi sikit org2 melayu ditolak beransur2..semangat 1malaysia? xtau la nak kata mcmana, tp stakat yg saya tgk smpai skrg ni masih mcm xde apa2 pun..i mean, dlm situasi mcm ni, diskriminasi kaum masih berlaku wpun secara senyap2..seolah2 xde pun perpaduan kaum sbgmana dilaung2kan kat media..rakyat kita pun bukannya bodoh dlm menilai bila ada pemimpin kata itu ini begitu begini..saya pun pernah duk penang dulu. skali2 terasa juga keadaan mcm berat sebelah yg mcm xberpihak kpd org2 melayu kat sana. ramai cina kat sana sini..so saya doa2 jugak la semoga kepimpinan pulau pinang kembali ke tgn org2 melayu satu hari nnt..kalo itu yg semua hrp2kan..

anyway, kalo ada masa, silalah ke blog saya..

regards,
BLADE EDGE

sheera catus said... Reply To This Comment

sbb 2 la kte kne usaha brsungguh2.. study n keje bt0l2 demi mase dpn kte nti..n pertingkatkn trf hdp n ekonomi bngse kte sndiri..tgs kte la utk merubah nsb kte sndiri..jgn hrpkn krajaan.. dh mcm jd asam garam politik zmn skrg,ske taburkn janji2 palsu.. jgn prcayekn kafir2 durjana tuh..jgn nti sdh trhantuk baru trngadah..huh!!

Nor Nadia Syakila binti Jamal said... Reply To This Comment

semua hak semakin lame semakin terhakis kan?
cina dan bangsanya maju..
huhuh...anak2 melayu kena bangkit..
bangkit tuntut ilmu..
bangkit pertahankan hak..
bangkit jelaskan matlamat..
bukan semata2 berhibur..
marilah kite2..
InsyaAllah...

hafizi said... Reply To This Comment

salah rakyat pulau pinang juga masa dulu undi DAP.....undi DAP mcm ni la jadinya...peace

Related Posts with Thumbnails