Text

sesape berminat nak JUAL TOPUP, boleh contact saya ye~ (^_^)

Friday, August 12, 2011

Pos motosikal guna Pos Laju National Courier




Hello everybody!

Assalamualaikum :)



Actually dah lama nak tulis entry ni, tapi kat rumah takde internet. Bosannye hidup tanpa internet :(

Dah alang-alang Ain tanya pasal ni kat Facebook tadi, terusssss i buat entry ni. Hehe



my pink panther dah dua kali dipos :)


Actually tak susah pun nak hantar moto pakai Pos Laju ni.

First sekali kena la tau kat mana pejabat pos yang ada courier service ni. Kalau kat Penang, Pejabat Pos National Courier ni kat area jeti. Kalau tak tahu nak pergi, stop je kat jeti, suruh teksi tunjuk jalan. Kena la RM6 walaupun seciput je jaraknye dari jeti. Huhu :(


Kalau area Bangi, especially bagi bebudak UKM, pos courier ni ada kat Taman Selaman, Bandar Baru Bangi. Nak pergi tempat ni agak pening jugak laa jalannye. Try tanye sesape yang tau dulu. Tanya Google Map pun boleh, tapi jalannye jauh sikit la.


Dah tau kat mana ada Courier ni, bawak la moto korang pergi sana. Waktu nak pos moto tu, make sure bawak :


  • Spanar boleh laras (untuk buka side mirror)
  • Screwdriver (untuk buka nombor plat belakang)
  • Plastic wrapping ( plastik lembik yang balut buah tu. Untuk balut moto, elak calar)
  • Minyak dalam moto make sure ada di paras merah. Atau ¼ tank. (untuk elak kebocoran & kebakaran)


guna ini untuk balut motor :)


Dah make sure semua benda diatas, pergi ke kaunter mintak borang nak pos motor.

Akan dapat dua borang. Satu borang pos laju yang macam biasa pos barang tu, and satu borang checklist motor (untuk pastikan keadaan motor sebelum dihantar samaada ada kerosakan atau tidak)

borang 1


borang 2


Lepas isi dua borang ni, beratur balik kat kaunter. Buat bayaran RM187.50 untuk penghantaran ke mana-mana lokasi di Semenanjung. (mahal gileeeeeee ok!)


Dulu masa i hantar masa tahun 2009 kena RM180 je, sekarang dah naik sikit :(

Pos Laju ada buat promosi untuk student kadang-kadang, kena RM135 je kot. Tapi setiap kali i pergi, promosi dah tamat. Hampehhhhhhhhhhhhhh


Lepas dah bayar tu, bawak la motor korang ke garaj diorang. Kat situ la korang akan proses motor korang. Buka side mirror, buka nombor plat, balut motor.

Korang boleh pilih samaada nak tinggal kunci kat diorang atau tak. Tak payah tinggal pun takpe, janji korang jangan kunci handle la masa nak tinggalkan moto tu. Kang camne diorang nak tolak motor tu naik kontena, ye dok? Hehehe :D


Dah balut semua, siapppppp! Tinggal je motor korang kat situ. Pandai-pandai la diorang uruskan nanti. Hihihi. Korang boleh balik duk rumah goyang-goyang kaki tunggu diorang call bagitau motor anda dah sampai ke destinasi! Weeeeehuuuuuuu


2 years already~


Ha, lupe pulak. Motor korang akan sampai ke Pos Laju Courier yang terdekat je tauuuuu! Jangan berangan die nak datang sampai depan pintu rumah korang pulak! Hahaha.

Lagi satu, pos courier biasanya buka sampai pukul 9 malam setiap hari untuk collect barang. Untuk collect je la, untuk pos barang macam biasa la, office hour :)


rasanya i dah cerita semua kot. dah jelas kan? kalau tak faham pape, boleh tanye ok? cewahhhh :P


see ya, daaaaaaa~~




Attention to girlssss, lets check this out : Wardrobesigadis
banyak korean dress cantik-cantik & murah-murah tauuu!

37 comments:

M!$$ LaVeNdeR said... Reply To This Comment

uiii mahalnye gune pos..x tau plak boleh pos motor~ slame ni tau pos gune tren KTM je.. lg murah la..n then, diorang yg akan tlg balutkan motor..=)

ain fathihah said... Reply To This Comment

muahahaha. thx ziela

Ain Zulaikha said... Reply To This Comment

mahalnya nak pos motor.... huhu

Ladyevanatasha said... Reply To This Comment

tumpang tnye, kalau pos gerek nk kena bwk pe eyh? sepana X BLEY laras ke? :P

Anati Soki said... Reply To This Comment

auch!! motor dia pun fink!! hehe come cm tuan nye.. :)

haidi takeAfoto said... Reply To This Comment

heh dulu zaman2 study kt johor dulu selalu pos2 motor..klu ade duit la..klu xde duit bonceng sendiri je la dari johor ke ipoh..hehe

awangbongek said... Reply To This Comment

sesapa yang nak pos motor bgtau jeh saya..sebelum neh penah gak pos tp mahal sgt..last-last aq bwk jeh mtr tuh sendiri smpi skrang jd kije part time hehehe

Mie said... Reply To This Comment

Nape nak pos-pos pulak, rempit je kan jimat... :)

Sha Purple said... Reply To This Comment

aa comelnya motor dia..geyamm

kulop ludin said... Reply To This Comment

good info.. selama nie idak le terpikior/tahu nak ngepos2 moto....

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said... Reply To This Comment

miss lavender :
huhu. tu la, mahal gileeee T__T
kite tak reti nak pos pakai KTM :"(

ain fathihah : this entry just for u ;)

ain zulaikha : tu la pasal :"(

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said... Reply To This Comment

ladyeva : bawak cangkul pun boleh. hahaha

anati : hikhik. love at first sight ni. comey sangat moto tu :)

haidi : bahaye la kalau sy bawak moto sorg2 jauh2. kene kidnap kang camne? huhuhu

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said... Reply To This Comment

awang : u duduk area mana? huhu

mie : jauh kottttttttttttt

sha : hihi. kamu lagi comel ;)

kulop : hehe. sekarang ni dah byk company buat servis pos moto :)

misz toenk2 said... Reply To This Comment

erm,, cmne pulak kalo nak pos dri srwk ke smmjg?????

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said... Reply To This Comment

misz toenk2 : itu i tak sure la dear.
tak tanya pulak pos sabah sarawak camne..huhu

CeritaSekupang said... Reply To This Comment

penerangan yang baik..terima kasih..

Ieyza Afieyna said... Reply To This Comment

salam sis, nak tnya motor honda icon nie ok x?? sebb saya nk beli motor confius nak beli ego s atau pun honda icon ni. boleh sis bgi pndapat ckit kt entry blog sye ? thanx..

sabit merah said... Reply To This Comment

salam.. nak balut guna ape ek? asal gmba tu xde. nak tengok nak guna pembalut apa :(

tepenouchi said... Reply To This Comment

thanks..good info :)

are jay said... Reply To This Comment

Info yg lengkap!!! Satu g nk tnye... Bapa hari moto tu sampai???

dodol hangit said... Reply To This Comment

pos org bole??

mior alif said... Reply To This Comment

Harga sma ka tok smua jenis n cc motosikal??

mior alif said... Reply To This Comment

Harga sma ka tok smua jenis n cc motosikal??

Abie_TwU said... Reply To This Comment

Slm ...Nak tnya ?
kalo nak post motor Honda wave 100 sekitar area penang - Twu sabah ? berapa ekk charge yng dikenakn ?

Anep said... Reply To This Comment

Thanks for the info..

Anep said... Reply To This Comment

Thanks for the info..

wan nadzman said... Reply To This Comment

saya ada sedia servis pos motosikal...kelantan-penang penang-kelantan..khas ke selangor pada 12.7.2013..pape kol dulu.tapi selepas tarikh tersebut da xleh..servis biasa,saya akan terima kalau saya tak sibuk(biasanya xsibuk)..kol n kita bincang..hanya menerima motor yg bersaiz mcm ex5,kriss dan lain2...sbb saya guna pikap@4x4...harga insyaAllah lebih murah sebab bukan nk berniaga tp untuk caj isi minyak sbb slalu ulang alik..servis mmg puas hati..pape hal...kol dulu,if saya xsmpt agkt tgglkan mesej dan sy akn kol balik..-wan:0134361569-....trima kasih tuan empunya blog

zul kapak said... Reply To This Comment

informasi yang berguna

Hanz Cole said... Reply To This Comment

baru jew post moto xdi, klau student dia sruh bwak kad pelajar klau nak dpat hrga untk student...

gadis sadis said... Reply To This Comment

Rmai org complain ble anta pakai poslaju time smpai abis moto calar balar wlauon da balut..

gadis sadis said... Reply To This Comment

Rmai org complain ble anta pakai poslaju time smpai abis moto calar balar wlauon da balut..

en. arieyos said... Reply To This Comment

hantar pegi sabah brapa?

en. arieyos said... Reply To This Comment

hantar pegi sabah brapa?

dani donatello said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Syahmi Ahmad said... Reply To This Comment

Ambek masa berapa lama eh nak sampai ? Penang - shah alam . Anyone ? Please

Syahmi Ahmad said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Syahmi Ahmad said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Related Posts with Thumbnails